- 31712
- ۱۴۰۳/۰۱/۱۲ - ۱۱:۱۹
گز یکی از مهمترین تنقُلات شیرین و فرآوردههای سنتی ایران بهشمار میرود که تولید آن به دوره قاجاریه بازمیگردد و در زمان آقامحمدخان قاجار توانست بهعنوان یک کالای صادرات به جهان عرضه شود.
ارمون آنلاین: گز در دورههای مختلف تاریخی دارای معانی فراوانی بوده که یکی از مشهورترین و معروفترین آنها نام درختچهای است که حدود ۳۰ گونه از آن تاکنون شناخته شده و گزانگبین معروفترین گونه این درختچه است که در مناطق کویری یعنی اطراف اصفهان، خوانسار و برخی مناطق استان چهارمحال و بختیاری از جمله شهر بلداجی در شهرستان بروجن رشد میکند و از عصاره درخت انگبین برای تولید گز استفاده میشود.
وقتی صحبت از گز میشود، ناخودآگاه نام “گز بلداجی” در ذهنها نقش میبندد و کام انسان شیرین میشود.
بلداجی از توابع شهرستان بروجن در ۷۰ کیلومتری شهرکرد واقع شده و فعالان تولید گز در این شهر بیش از نیم قرن است که توانستهاند با ورود به این عرصه و ثبت برند “گز بلداجی” بازار گز در ایران و جهان را متحول کنند.
بلداجی بیش از ۹۰ کارگاه کوچک و بزرگ تولید گز با اشتغال یکهزار نفر دارد.
نخستین کارگاه گزسازی بلداجی در سال ۱۳۵۲ از سوی احمد طهماسبی و برادرانش تأسیس و راهاندازی شد.
با کسب این برند در سالهای اخیر، توسعه کارگاههای تولیدی و شکلگیری خوشه کسب و کار در این منطقه، گز بلداجی به برند معتبری در کشور تبدیل شده است و امروز بسیاری از طرفداران این شیرینی خوشمزه، پایتخت گز ایران و بهترین نمونههای آن را با نام بلداجی میشناسند.
بخشی از تولیدات گز بلداجی به کشورهای ارمنستان، حوزه خلیجفارس و مالزی صادر میشود و دو فروشگاه دائمی عرضه گز بلداجی هم در کشورهای عمان و روسیه فعالیت دارد.
مسافران و گردشگران، هنگام سفر به استان چهارمحال و بختیاری میتوانند یکی از شیرینترین، دلپذیرترین و دلچسبترین شیرینیهای دنیا، یعنی “گز” را بهعنوان سوغات این استان تهیه کنند تا شیرینی خاطرههای به یادماندنی آنان در بام ایران دوچندان شود.
منبع: عصر میزبان
لینک کوتاه: https://armoononline.ir/?p=31712