فیلم| تماشای یک کاروانسرا در کرمان
کاروانسرایی در کرمان که استثنائاً سالم مانده و شبیه یک گنج است.
ارمون آنلاین: استان کرمان یکی از قطبهای اصلی گردشگری در کشور محسوب میشود و وجود ۹ اثر ثبت جهانی در این استان فرصتی قابل توجه برای توسعه این صنعت به وجود آورده است.
هر چند تا پیش از این هفت اثر ثبت جهانی در کرمان وجود داشت اما افزوده شدن دو کاروانسرای گنجعلیخان و چاه کوران موجب رونق بیشتر گردشگری در شهر کرمان و شهر راور میشود.
با ثبت جهانی کاروانسرای گنجعلیخان در شهر کرمان این شهر نیز دارای اثر ثبت جهانی شد و انتظار میرود با توجه بیشتر مسئولان به مجموعه بازار کرمان به خصوص کاروانسرای گنجعلیخان این مجموعه شاهد حضور بیشتر گردشگران داخلی و خارجی باشد.
هم اکنون کاروانسرای گنجعلیخان که مجاور میدانی با همین نام قرار گرفته است مرکز فروش و عرضه صنایع دستی و اجرای ویژه برنامههای فرهنگی و هنری در این شهر محسوب میشود.
کاروانسرای گنجعلیخان؛ کاروانسرایی که در ابتدا مدرسه بود
کاروانسرای گنجعلی خان کرمان که در بخش تاریخی شهر واقع شده است، بخشی از مجموعه گنجعلی خان، محسوب میشود که در دوران صفویه ساخته شده است. این کاروانسرا در جریان لشکرکشی آقا محمدخان قاجار به کرمان تخریب و پس از مدتی بلااستفاده ماندن، در اواسط قرن سیزدهم دوباره احیا و به کاروانسرا تبدیل شد.
طبق اسناد تاریخی موجود، ساخت این بنا توسط محمد سلطانی یزدی در سال ۱۰۰۷ هجری قمری به اتمام رسیده است.
کاروانسرای گنجعلی خان از آجر ساخته شده و کتیبههای این بنا توسط علیرضا عباسی، یکی از خطاطان معروف و هنرمند آن زمان نوشته شده است؛ نمای خارجی این بنا با کاشی کاری معرق طراحی شده است.
وجود حجرههایی به سبک مدارس مذهبی، سبک معماری، کتیبه سنگی وقف نامه و وجود یک قاب کاشیکاری در ضلع شرقی کاروانسرا که بر روی آن حدیث شریف «انامدینه العلم و علی بابها» نقش بسته است و نیز اسماً متبرکه و آیات قرآنی موجود در این بنا، حکایت از مدرسه بودن آن، در گذشته دارد.
کاروانسرای گنجعلی خان کرمان با شماره ثبت ۲۹۷ در تاریخ آذر سال ۱۳۱۶ توسط سازمان میراث فرهنگی به ثبت رسیده و هم اکنون غرفههای صنایع دستی استان در این محل دایر است.