- 23319
- ۱۴۰۱/۱۱/۰۴ - ۰۰:۱۱
گردشگری خوراک یا گردشگری غذایی را میتوان به عنوان یک پدیده اجتماعی معرفی کرد که به طور معمول با یک بازدید کلی از مراحل و نحوه تهیه غذا همراه است.
ارمون آنلاین: در استان گیلان تنوع خوراک به حدود ۴۰۰ نوع شناسایی شده است. در اولین ثبت جهانی خلاق خوراک شهر رشت، ۳۰ غذا ثبت ملی شده، ۲۰ خوراک در مرحله ثبت، استعداد بالایی در زمینه گردشگری خوراک دارد.
در این راستا ۳۰ محور و مسیر گردشگری در گیلان شناسایی و مسیرهای دیگری نیز در دست بررسی است. در این مسیرها رستورانها، امکانات خدماتی رفاهی و اقامتی بصورت کامل مشخص میشود.
به گفته سرپرست معاونت گردشگری گیلان، ایجاد ارتباط میان مسیرها، مکان سنتی و غذای سنتی همیشه با توجه و استقبال خوبی رو به رو میشود. به همین دلیل امروزه در بسیاری از مناطق جغرافیایی تلاش میشود تا با حفظ آثار و بافت سنتی و مرتبط کردن آن با فرهنگ غذایی، به جذب گردشگران خوراک کمک شود.
این بازدید شامل آشنایی با انواع خوراکی و نوشیدنی، بررسی میکروبیولوژی مواد خوراکی، بازدید از مزارع کاشت و پرورش مواد گیاهی و گوشتی و نحوه عرضه آن به بازار است. در واقع هر کسی که به هر شکلی با غذا سر و کار دارد، قسمتی از گردشگری غذایی محسوب میشود.
وقتی صحبت از غذا به میان می آید اولین جایی که در ذهن ایرانی ها تداعی می شود گیلان است؛ شهر رشت در همین راستا عضو شهرهای خلاق یونسکو است.
نوع اقلیم، پوشش گیاهی و جانوری و تنوع ماکیان و آبزیان در این استان موجب شده تا خلاقیت در غذا و تنوع آن در گیلان شده است.
اگر از گردشگرانی که با هدف غذا سفر می کنند بپرسید در ایران اول از همه کجا را برای تست غذا انتخاب می کنید بدون شک یکی از اولین انتخاب ها، گیلان است و مهم ترین دلیل شان برای ای انتخاب، طعم اصیل، تنوع، رنگ و بوی خاص و تکرار نشدنی غذاهای این منطقه است.
چاشنی های خوش طعم و بو مانند رب انار، سیر، روغن زیتون را نباید از قلم انداخت که پای ثابت بیشتر غذاهای گیلانی است و به نوعی برچسب اصالت روی خوراک های این خطه می زنند. سیر، بادمجان و گوجه جزو مواد پر مصرف برای تهیه غذاها و ترشی ها به شمار می روند.
بسیاری از جهانگردان در گذر از گیلان نوشته اند و تجربه ی میل غذا دراین خطه را در سفرنامه های شان آورده اند . الکساندر شودزگو شاعر، اسلام شناس و ایران شناس لهستانی در کتاب «سرزمین گیلان» درباره غذای گیلانی ها این طور نوشته است:
“مردم گیلان ماهی شور را بیشتر به عنوان چاشنی به کار میبرند تا این که به عنوان یک رکن اساسی غذا”.
ترشی یکی از ارکان اصلی رنگین سفره ی گیلانی هاست ناز خاتون، هفت بیجارو… که در مورد شان به صورت مفصل در یک یادداشت جداگانه خواهم نوشت و شگفتی هایش را شرح خواهم داد.
کته کباب، گیجاواش، سیراویج ،اناربیج، کاله کباب، ترش کباب ، کدوبره، آغوز مسما،آلو مسما، ترش واش، فویج ،سیر قلیه،شش انداز ، شیرین تره، خالو آبه، چخرتمه، نازخاتون، موتن جن، لونگی، کولی غورابیج، ماهی فیبیج، واویشکا، ترش شامی، میرزا قاسمی، ترش تره، باقلا وابیج و باقلا قاتق بخش کوچکی غذاهای لذیذ گیلانی ست که می توانید آن ها را تست کنید و لذت ببرید.
۱۴ غذای منطقه گیلان هم در فهرست آثار ملی کشورمان ایران ثبت شده است. این غذاها و خوراکیها عبارتاند از: زیتونپرورده، اناربیج، میرزاقاسمی، خورشت تراش واش، سیاه پلو، باقلاقاتق، نان محلی گیلان، گمج کباب، مرغ ترش، تیان حلوا، کال کباب و پنیر برشته، باقلا واویج یا گلدرچمن و بادمجان شکمپر.
لینک کوتاه:https://armoononline.ir/?p=23319