- 8625
- ۱۳۹۸/۰۷/۰۸ - ۱۰:۵۷
ارمون آنلاین به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- ساری، به مناسبت پنجم مهر روز جهانی گردشگری و اهمیت جنگل های هیرکانی در صنعت گردشگری، نگهداری و معرفی این نعمت الهی، مهندس سید محسن موسوی تاکامی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران به اتفاق هئیت همراه با جمعی از اصحاب مطبوعات و رسانه و انجمن های مردم نهاد گردشگری و زیست محیطی جهت بازدید و آشنایی با جنگل های هیرکانی، سفر مطبوعاتی و[…]
ارمون آنلاین به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- ساری، به مناسبت پنجم مهر روز جهانی گردشگری و اهمیت جنگل های هیرکانی در صنعت گردشگری، نگهداری و معرفی این نعمت الهی، مهندس سید محسن موسوی تاکامی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران به اتفاق هئیت همراه با جمعی از اصحاب مطبوعات و رسانه و انجمن های مردم نهاد گردشگری و زیست محیطی جهت بازدید و آشنایی با جنگل های هیرکانی، سفر مطبوعاتی و رسانه ای را در منطقه بولای سنگده ی فریم برگزار شد.
مهندس سید محسن موسوی تاکامی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- ساری، ضمن ارائه آمار و ارقام از رفع تصرفات و خلع ید های صورت گرفته از ابتدای سال ۹۷ تا نیمه دوم سال ۹۸ و آمار و اطلاعات تخلفات شش ماهه سال ۹۸ و ..، به اهیمت موضوع و نقش تاثیر گذار اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- ساری و همچنین دستگاه های مرتبط دیگر، در حفظ و حراست از این جنگل های هیرکانی اشاره کرد و گفت: جنگل های هیرکانی دارای اهمیت فراوانی برای ثبت جهانی است. ایران جزء کشورهای دارای کمتر از ۱۰ درصد جنگل و عموماً منطقه خشک است. جنگل هیرکانی از جنگل های منحصر بفرد جهانی است. از لحاظ زمین شناسی بیش از سه میلیون سال قدمت دارد که دارای تنوع زیستی گیاهی و جانوری بسیار بالای است.
سید محسن موسوی تاکامی افزود: در سال ۱۳۸۷ با تشکیل چندین جلسه کارشناسی با حضور تیم تهیه پرونده کشور آذربایجان و ایران به دلیل تقاضای غیر متعارف در مورد عنوان پرونده، تعیین کشور ارسال کننده و موارد مشابه دیگر نهایتاً این پرونده به صورت معلق رها شده بود. در سال ۱۳۹۶ با پیشنهاد بنیاد سوخو برای ارائه مشاور بین المللی در خصوص تهیه پرونده جنگل هیرکانی و برگزاری ۸ نشست تخصصی به همراه بازدید های میدانی از سایت های پیشنهادی سازمان های تخصصی ذی ربط نهایت در دی ماه ۱۳۹۶ پرونده تکمیل و دبیرخانه یونسکو ارسال شد که بعد از پذیرش اولیه محتوای مقرر گردید در نیمه اول مهرماه توسط ارزیابان IUCN مورد بازدید میدانی قرار گرفت.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- ساری در جمع خبرنگاران، تصریح کرد: ثبت محوطه های تاریخی در فهرست میراث جهانی مزایای مختلفی دارد. این مزایا را به طور کلی میتوان در قالب ارتقا و بهبود هشت گروه : ۱- ظرفیت سازی و آموزش ۲- حفاظت از آثار ۳- کمکهای مالی و وام های مشخصه ۴- افتخار ملی ۵-سرمایه های اجتماعی ۶- مشارکت علمی و عملی ۷-گردشگری و ۸- بازسازی و اصلاح شرایط موجود.
وی اضافه کرد: معیارهای یونسکو برای ثبت میراث طبیعی نیز شامل موارد ذیل است: معیار هفت؛ پدیدههای ممتاز طبیعی یا مناطق برخوردار از زیبایی طبیعی استثنایی بوده و به لحاظ هنری واجد اهمیت استثنایی باشند.
معیار هشت؛ نمونه برجستهای که نمایانگر مراحل عمده ای از تاریخ زمین، شامل سوابق حیات بر روی آن، فرآیندهای مهم زمینشناسی که مستمراً در تکامل اشکال آن مؤثر است یا نشانگر ویژگیهای عمده جغرافیایی طبیعی و شکل ظاهر زمین باشد.
معیار نه؛ نمونه برجستهای که نمایانگر تحولات مهم و مستمر بومشناسی زیستی یا تحول و تکامل آبهای زیرزمینی، آبهای شیرین، اکوسیستمهای ساحلی و دریایی و جامعه گیاهان و جانوران باشد.
معیار دهم؛ دارای تنوع زیستی بالا و مهمترین زیستگاههای طبیعی گونههای نادر که به لحاظ علمی یا ضرورت حفاظت از آنها، اهمیت جهانی دارد.
موسوی گفت:به علاوه، از کمکهای بین المللی که برای کشورهای عضو کنوانسیون در پی دارد میتوان به جذب همکاری های علمی از سایر کشورهای عضو کنوانسیون در زمینه هایی با تجارب مشابه، بهره گیری از هم فکری فنی کمیته و هیأت های مشاور آن، اعزام کارشناسان متخصص به محوطه، در اختیار گذاردن تجهیزات غیرقابل تهیه و اختصاص کمک های بلاعوض در موارد خاص از محل صندوق بین المللی ، برای کشور های عضو است. این فرآیند همچنین سبب توجه ویژه مردم و رسانه های محلی و ملی شده که نتایج ویژه ای را به خصوص در زمینه پایش و کنترل تخصصی و عمومی توسط کارشناسان فن و مردم محلی دربر خواهد داشت.
وی خاطر نشان کرد: سایت های ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی حوزه مازندران منطقه ساری شامل؛ الیمستان شهرستان آمل، بولای شهرستان ساری و واز شهرستان نور به مساحت کل ۴۱۷۲۴ هکتار می باشد.
مشخصات سایت الیمستان:
الیمستان با مساحتی معادل ۱۲۴۰ هکتاردر استان مازندران و در ۳۰ کیلومتری جنوب شهر آمل قراردارد. این منطقه در طول جغرافیائی شرقی ۵۲ درجه و ۲۳ دقیقه و ۳۰ ثانیه تا ۵۲ درجه و ۲۴ دقیقه و ۵۶ ثانیه و عرض شمالی ۳۶ درجه و ۹ دقیقه و ۲۵ ثانیه تا ۳۶ درجه و ۱۱ دقیقه و ۸ ثانیه واقع می باشد. جنگل های مورد نظر در محدوده سری های ۵ (توسکاچال) و سری ۶ (زیارت سر) طرح جنگلداری حوضه آبخیز ۵۲ شرق هراز واقع شده این دو سری در قالب طرح جنگلداری در سال ۱۳۸۲ به تصویب شورای عالی جنگل، مرتع و خاک رسیده است.
– مشخصات سایت بولا:
مجموعه جنگل های بولا که در واقع بخش عمده ای از منطقه حفاظت شده بولا و پناهگاه حیات وحش دودانگه و چهاردانگه را در بر می گیرد. مساحت سایت ۲۹۸۶۰ هکتار است. در استان مازندران و ۴۵ کیلومتری جنوب شرقی ساری واقع است. این سایت بین طولهای جغرافیائی ۵۱ درجه و ۱۲ دقیقه و ۵,۹ ثانیه تا ۵۳ درجه و ۳۱ ددقیقه و ۴۶.۸ ثانیه وعرض جغرافیائی ۳۵ درجه و ۵۸ دقیقه و ۴۲,۶ ثانیه تا ۳۶ درجه و ۱۲ دقیقه و ۳۲,۲ ثانیه قرار داشته که بخش کوچکی از ارتفاعات جنوب سایت در استان سمنان است.
مشخصات سایت واز:
واز با مساحتی معادل ۱۰۶۲۴ هکتاردر استان مازندران و در ۱۵ کیلومتری جنوب شهر چمستان و ۲۲ کیلومتری جنوب شهر نور قراردارد. این منطقه در طول جغرافیائی شرقی ۵۱ درجه و ۵۸ دقیقه و ۱۸ ثانیه تا ۵۲ درجه و ۱۰ دقیقه و ۲۲ ثانیه و عرض شمالی ۳۶ درجه و ۱۵ دقیقه و ۳ ثانیه تا ۳۶ درجه و ۲۱ دقیقه و ۳۵ ثانیه واقع می باشد.
مهندس موسوی تاکامی در خاتمه ضمن تشکر از دغدغه و حضور ارزشمند خبرنگاران و اصحاب مطبوعات و رسانه ها و انجمن های گردشگری، از کلیه دست اندرکاران ثبت جنگل های هیرکانی، از جمله: اداره کل حفاظت محیط زیست، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، فرمانداران، دهیاران، بخشداران، جوامع محلی همچنین همکاران اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- ساری تقدیر و تشکر کرد.